2015. április 12., vasárnap

Apidictor

Az emberek ismerhetik a koktél party effektust. Ez egy képessége az emberi agynak. Egy szobában, ami tele van zsibongó emberekkel, ő egy általa kiválasztott emberre tud koncentrálni. Ez a képesség nagyon jól jött Eddie-nek, és egy adott hangot ki tudott választani a hangok egyvelegéből. Ezt használta a kaptáraknál is.

Egy különleges hang volt ami felkeltette a figyelmét. 225-286 Hz volt az általános magassága. Ez folyton magasabban és hangosabban szól mint a többi méh hangja, de egyszer csak megállt és, másnap elszállt egy raj.

Végül úgy döntött, hogy készít egy 4-6 napos dajka méhekből álló műrajt, azért mert:

Egy normális méretű család majdnem 4000 dajka méhből áll, melyeknek egyik részé a fiasítást táplálja, a másik fele pedig a királynőt, aki 20 - szor többet eszik naponta, mint a saját testsúlya.

Amikor egy család rajzani készül akkor a dajka méhek csökkentik a anya élelmiszer adagját, hogy karcsú legyen, és így jól tudjon repülni. Igaz, hogy ekkor néhány napon keresztül kevesebb petét rak le, ami felszabadít egy csomó dajka méhet a munkavégzés alól, és ez egy progresszív folyamat.

A dajka méhek amikor felszabadulnak a táplálás feladata alól, akkor az így felszabadult energiát bősz szárny csapásokra fordítják, amelynek sajátos frekvenciája van.

Több forrás szerint egy repülésre képes kifejlett méh másodpercenként 250 szárnycsapást végez, de a lépen tartózkodó méh esetén ez a csapás szám 190 Hz (a Hz a hertz rövidítése). A fiatal méhek szárnya még nem keményedett meg teljesen- amíg el nem érik a 9 napos kort-, ez után a szárnycsapások frekvenciája magasabb. Talán a 4 és fél napos méh szárnycsapásainak frekvenciája (285 Hz) és a 6 napos korú rovarok szárnycsapásainak frekvenciája (225 Hz) összességében adja azt a keverék hangot, amelyet mi hallunk. Egyes méhek által keltett "zümmögések" összességét halljuk egynek.

Eddie épített egy hangfrekvenciás erősítőt, amelyhez mikrofont és fejhallgatót csatlakoztatott, és úgy használta ezt mint egy sávszűrőt. Az engedélyezett frekvencia tartomány 225-285 Hz között volt, ez jutott át a fülbe a többit pedig lenémította.

Mint már említettük a repülés hangjának frekvenciája 250 Hz, ami pontosan a fenti sávtartományba esik, ezt egy olyan teszttel bizonyíthatunk, amit akkor csinálhatunk, amikor abba marad a repülés.

Eddie attól félt, hogy ennek a jellegzetes hangnak nincsen semmi köze a rajzáshoz, hanem azt jelenti, hogy a királynő pihen, vagy pedig egyáltalán nem jelent semmit, de azért ellenőrizni kellet a kaptárat.

Ha tenyérrel a kaptárra csapunk, akkor a méhek felzúdulnak, Eddie ezt a hangot nagy figyelemmel hallgatta. Normál esetben egy ez rövid éles zaj, ami körülbelül fél másodpercig tart, hirtelen kezdődik, és hirtelen fejeződik be; olyan ez a méhek számára mint egy riadó, és védekező lépés. Ha úgy látjuk, hogy a rajzás elindul, akkor a méhek egy "De jó, végre indulunk" hangulatba kerülnek, ekkor a felzúduló hang nem olyan hangos, a növekedés, és a csökkenés kevésbé intenzív. Azokkal az eszközökkel (szűrőkkel), amiket Eddie használt, a fent említett hangokat hangzás hűen tudta felvenni.

3 hétig figyelte a rajzás előtt a családot, és azt tapasztalta, hogy az anya bölcsők megjelenését 10 nappal képes előre jelezni.

Egy 3 állású kapcsolóval szerelte fel a készüléket, és hallgatta a normális zajt a kaptárban, a zümmögést és a "sziszegést". Egy kicsit finomított a szerkezeten, és elnevezte Apidictornak, szabadalmaztatta és forgalomba hozta, 1964-ben 300 db-ot értékesített világszerte.
A többi méhész soha nem fogott hozzá ennek a rejtélynek megfejtéséhez, mert nem volt képes a megfelelő eszköz megépítésére, vagy a gondolkodásmódja nagyon konzervatív volt. Milyen gyakran hallottam őket, ahogy mondják: "Ez elég jó volt apámnak is, és nekem is jó lesz"? Mindazonáltal azok a méhészek, akik elsajátították ennek a eszköznek a használatát, néhányan még 36 évvel később is használják. Tavaly két felhasználó eszközét javítottam meg, akik alig várták, hogy újra használhassák.

Napjainkban a technika fejlődése már lehetővé teszi, hogy a régebbi eszközöket nagyon kis méretben is megtudjuk építeni, chipek és így tovább, és azt hiszem egy kis eszközt sokkal szívesebben használnának.

Így, minden kaptár lehetne egy kis adó, amely jeleket küld vissza a "bázisnak", amikor az adott hangfrekvencia eléri a kritikus szintet.

Miután megörököltem Eddie papírjait, azokat az évek során tanulmányoztam, és megértettem Eddie munkáját, írtam is egy kis könyvet róla, amelyben közzétettem az eszköz műszaki adatait is, ha esetleg van valakinek egy javítandó Apidictora.

Forrás: http://www.beesource.com/build-it-yourself/apidictor/
Fordította: Zsigó Miklós

1 megjegyzés:

  1. Ezt a kapcsolási rajzot el tudnád-e küldeni nagyobb felbontásban?
    Ödv:Gábor
    molga61@gmail.com

    VálaszTörlés